Een honderdjarige geschiedenis

Een voornaam… een traditie

Van Léon tot Rudy Vanlancker,
160 jaar geschiedenis

> ​Léon Vanlancker 1869 – 1925, stichter van het restaurant in 1893
> Honoré Vanlancker 1894 – 1947
> Alphonse Vanlancker 1898 – 1981
> Georges Vanlancker 1920 – 1980
> Paul Vanlancker, de oudste broer, is mijnheer Paul in de keuken
> Rudy Vanlancker, de jongste broer, staat vandaag aan het hoofd van het familiebedrijf

L'équipe_d'antan

 

In 1888 besluit Léon Vanlancker om op twee passen van de Grote Markt een restaurant met 5 tafels te beginnen, met de naam «A la Ville d’Anvers”. In 1893 verhuist hij wat verder naar de Beenhouwersstraat 18, en opent daar zijn “Friture Léon”. De jaren gaan voorbij en de zaak groeit langzaam maar zeker.

Het echte succes komt er in 1958 met de Wereldtentoonstelling, wanneer Brussel de ontegensprekelijke hoofdstad wordt van de “mosselen met frieten”. Vanaf dan blijft de onderneming Vanlancker groeien. Vandaag beslaat de zaak 9 gebouwen, worden er elke dag meer dan 1000 gasten met de glimlach bediend in een gezellige atmosfeer. Allemaal komen ze hier genieten van een quasi onveranderlijke kaart, hetzij van de veertien mosselrecepten of van de 120 traditionele gerechten uit de Belgische keuken.

Maar ook tien jaar geleden rustte de “goede Koning” nog niet op zijn lauweren. Hij verzamelde zijn troepen en besloot naar het platteland te trekken.

In het begin van 1989 wordt het dynamisme van de erfgenamen Vanlancker concreet met de opening van een nieuw restaurant Léon te Brussel, in het kader van Bruparck, in de schaduw van het Atomium. Datzelfde jaar wordt de verovering van Frankrijk ingezet, met de opening van 75 restaurants in vijfentwintig jaar tijd. Meer weten over Léon International.

Ook in België worden verschillende restaurants Léon geopend.

Na Brussel en Parijs, is het in de Engelse hoofdstad, Londen, dat men onze deuren openen ! Moest u een bezoekje brengen aan onze Engelse vrienden, aarzel zeker niet om langs de 24 Cambridge Circus te gaan, aan het overkant van het “Palace Theatre”.

chez_0

Van links na rechts: Benjamin Javaux (Voorzitter-Afgevaardigd), Rudy en Paul Vanlancker (5de generatie)