Ambiance bij Léon

mr mario chez leon_0

Op twee passen van de Grote Markt van Brussel, «riche Théâtre », om de uitdrukking van Jean Cocteau te gebruiken, ligt het Illot Sacré. Midden in deze wijk winden we het restaurant Léon, dat al meer dan honderd jaar bestaat, een tempel voor “mosselen met frieten”.

LEON roept de sfeer op van het Vrolijke België; het is een van onze nationale gastronomische parels. Als smeltkroes van de goede Brusselse keuken wist dit restaurant de sympathie van alle fijnproevers te winnen. Eenvoud, een warm onthaal, een pittoreske sfeer; troeven die iedereen kunnen bekoren.

Ketjes van Brussel  

Brussel kent niet alleen Manneken-pis, maar ook heel wat grappige ketjes. Léon Vanlancker was er daar een van. Sinds hij in 1888 zijn eerste restaurant begon, zijn eenvoud en de pittoreske sfeer nooit meer van het menu verdwenen. Twintig jaar later verhuist Léon iets verder naar de Beenhouwersstraat.

Hij opent er een cafeetje met vijf tafels dat zijn naam draagt: “Friture Léon”.   In de loop der jaren neemt het aantal Brusselaars, reizigers, passanten alsmaar toe… LEON breidt uit.

De maaltijden veranderen er dikwijls in een volksfeest.   In de loop der jaren wordt Léon in het hart van het Ilôt Sacré van Brussel net zo bekend als Manneken-Pis. De klanten verdringen er zich goed gehumeurd van ’s middags tot middernacht.

 

mezzanine appliques chez leon_1Het gouden boek

Elk dag worden meer dan duizend klanten met de glimlach bediend in een gemoedelijke sfeer. De tafellakens zijn van papier, de bediening bruist en borrelt, de keuken staat in directe verbinding met de zaal, en iedereen geniet volop. Anekdoten genoeg over dit populaire restaurant dat al meer dan 110 jaar wordt bezocht door personaliteiten uit de politieke, culturele of financiële wereld.

Het gouden boek gaat prat op duizenden opdrachten met onder meer, handtekeningen van Johnny Hallyday, Jacques Brel, Eddy Merckx, Annie Cordy, de Amerikaanse president Jimmy Carter, Helmut Kohl, Jean-Jacques Goldman, Sacha Guitry, Catherine Deneuve, de koninklijke familie, de hele Belgische politieke klasse, en vandaag de mensen van de Europese instellingen.

Allemaal komen ze hier een van de veertien mosselrecepten van het huis proeven. Maar er is ook kreeft, vis, vlees; de echte fans geven echter de voorkeur aan de “Mosselen Speciale”, een geheim gehouden recept voor mosselen in de pot, opgediend met frieten en besproeid met Belgisch bier. De troeven voor het succes: de kwaliteit van het product, snelle bediening, vriendelijk onthaal.

 

Het concept exporteren
Gesterkt door het Brusselse succes, besluit Rudy Vanlancker in 1989 om het concept naar Parijs te exporteren.   Het concept Léon exporteren, betekent een product exporteren, maar ook en vooral een sfeer, een ambiance, een knipoog naar de grote Brel die het zo goed verwoordde: “…. Puis on ira manger des moules et puis des frites, des frites et puis des moules et du vin de Moselle, Viens Jeff…. Viens ….”   Tegelijkertijd kende Brussel een ware terugkeer naar de bron met de oorspronkelijke naam van het restaurant “Friture Léon”. Ook de zalen en de keuken werden volledig vernieuwd met behoud van hoe alles was in 1893.

table baron 2 chez leon